Cane corso – Kutya a javából!

A Cane Corso kutya bátor, akár őrző-védő tevékenységre is kiválóan alkalmas. Ennek ellenére lételeme a család, imád a gyerekek közelében lenni. Erejét feleslegesen nem bizonygatja, viszont stresszhelyzetekben kitűnőre vizsgázik. Szeretteiért él, hal. Méltóságteljes megjelenésű rendkívül intelligens kutyafajta. Könnyen képezhető és nagyon gyorsan tanul. Szeretteiért az életét adja, ha kell! Nagy termete ellenére járása könnyed.

A CANE CORSO FAJTA TÖRTÉNETE

A Cane Corso kutya közvetlen őse az ősi római molosszus. Ezt a fajtát, amit nagytestű vadak vadászatára, háziállatok őrzésére alkalmazták. A kutyák a római légiókban is fontos szerepet töltöttek be. Konkrétan a kutyafajtára történő első utalások a XVI. század kezdetétől léteznek. A 20. század első felében (a két világháború között) a fajta szinte teljesen kipusztult, de a 70-es évek első felétől sikeresen elkezdték újratenyészteni őket.

A CANE CORSO MEGJELENÉSE

Közepesen nagy kutya erős, de nem nehézkes testfelépítéssel. A Cane Corso megjelenése előkelő: erőt, mozgékonyságot, és állóképességet sugároz. Legfontosabb tulajdonságai közé tartozik a fürgeség, ami hirtelen meglepő lehet testméretéhez képest. Igen aktív, atletikus kutyafajta, termetére és mozgására nézve is. Izomtömege hatalmas. Szőrzete rövid, fényes és sűrű, nem lehet puha tapintású. Színe fekete, a szürke különböző árnyalatai (ólomszürke, palaszürke, világosszürke), világos vagy sötétebb őzbarna és csíkos. Alapvetően kiegyensúlyozott. Jelleme szerint bátor, okos, mozgékony – habár kissé szilaj is tud lenni. A családjával szemben gyengéd és hűséges, védelmező magatartású. Végtelenül szereti a gyerekeket.

A Cane Corso társas viselkedése

Ez a kutyafajta a gyerekekkel jól kijön, idegenekkel szemben azonban gyanakvó, csak a gazdája jelenlétében tűri meg őket. Ha veszélyben érzi magát vagy a gazdáját és a családtagokat, egy pillanatig sem habozik, akár az élete árán is megvédi őket. Ha megfelelő volt a szocializációja, a háziállatokkal nincs gondja. Más kutyákkal szemben általában harcias.

Hogyan tanítsuk? Hát egyszerűen…

A Cane Corso tanítása nem nehéz, mivel általában könnyen és gyorsan tanul, de nem kezdőknek való kutyafajta. Az a személy alkalmas gazdának, aki természetes tekintéllyel rendelkezik és emellett nyugodt is. Ha a kölyök következetes neveléssel, harmonikus környezetben nő fel, kiegyensúlyozott, megbízható kutyává fejlődik. Nem kell attól félni, hogy a barátságos légkör miatt romlanak őrző-védő képességei. Az őrzésre való hajlam a Cane Corso veleszületett tulajdonsága. Ez a kutyafajta mindig cselekszik, ha szükséges.

A Cane Corso mozgásigénye

A Cane Corso igen mozgékony, energikus kutyafajta. Órákon keresztül mindennemű fáradtság nélkül képes kísérgetni gazdáját. Nagyon szeret futni, labdázni, apportírozni és úszni, de mindenféle más mozgási lehetőséget is szívesen vesz. Ha a gazdája időnként nem tud elmenni vele sétálni, az nem okoz nagy gondot a számára. Ha a szabadban eleget mozoghat, a lakásban viszonylag nyugodtan és békésen fog viselkedni.

Akár “dadának” is kitűnő

Ez a kutyafajta kiváló társ, elsőrangú családi kutya, de mindenekelőtt rettenthetetlen őrző-védő. Mondhatni a vérében van az őrzés, mert a fiatal Cane Corso már 4-5 hónaposan megugatja az idegeneket. Gyermekszeretete és könnyű alakíthatósága miatt dadának is jól beválik. Mivel erősen kötődik a családjához, nagyobb, elhagyatott területek, telepek őrzését ne rá bízzuk.